Sama svoja fantazija | Kolumna




Modne revije Victoria’s secret letos ne bo. Odpovedana je. To je novica, ki je v zadnjih dneh pristala na vseh večjih modnih portalih in socialnih omrežjih. Nekateri odločitev objokujejo, drugi se naslajajo nad vse večjimi kiksi tega giganta s spodnjim perilom, nekateri pa si želimo le, da bi bila ta fantazija dostopna vsem.

Za kaj gre?

Naj spomnim, leto nazaj, novembra 2018, je takratni vodja marketinga znamke Victoria’s secret, Ed Razek, dal izjavo za medije. Kontroverzno izjavo, ki je hitro preplavila medije in razburila vse body positivity aktiviste, plus size modele in marsikatero žensko. Priznam, tudi mene.

“Ta šov je 42-minutna fantazija in v svojo modno revijo ne bomo vključili modelov z večjo številko, niti transspolnih modelov,” je med drugim povedal Ed Razek. Medtem ko po eni strani želim razumeti, da debele ženske pač nismo Edova fantazija, mi po drugi strani v glavi roji zgolj eno vprašanje.

Kdo pravi, da jaz nisem nekomu fantazija?

Kdo pravi, da jaz, ti, kdorkoli, ženska, moški, transspolna oseba, ni nekomu fantazija? Hudiča, važno je, da sem sama sebi fantastična fantazija. To je to.

Že odkar pomnim, sem gledala vse epizode vseh sezon šova Ameriški top model, spremljala modne revije Victoria’s secret in občudovala čudovite kose na modelih. Na Victoriinih anglečkih. Uau!
Ste si kdaj želele kdaj postati del takih modnih zgodb? Jaz sem sanjala o tem.

Ampak norčevanje vrstnikov in to, da med angelčki in modeli nisem našla sebi podobnega dekleta, je v meni zbudilo zgolj še več nesamozavesti in prepričanje, da nikoli ne morem postati del česarkoli podobnega. In medtem ko morda nikoli ne bom angelček, vsaj ne Victoriin (tega si niti ne želim, hvala lepa), vem, da je biti in postati fantazija (predvsem sami sebi) pomembno veliko bolj kot Razekovo mnenje.


Ko berem komentarje pod objavami, ki sporočajo 'žalostno' novico in z zapiranjem vse več trgovin napovedujejo propad znamki, ne vem, če bi se neumnim komentarjem smejala ali jezno udarjala po tipkovnici.

'Zakaj bi se morali vsi prilagajati plus size modelom?'  

Nikomur se ni treba prilagajati. Ne debelim ženskam, da bi se stlačile v največjo konfekcijsko številko, kar jih trgovina ponuja (in jim še vedno ni prav), niti Edu in njegovemu okusu za ženske.
Dobro pa je, da se prilagajajo trgovine in njihova ponudba. V času, ko je povprečna velikost pri ženskah (v ZDA) nekje med 46 in 48 (za Slovenijo žal ne najdem podatka), se zgolj z modeli v velikosti 34 težko približaš večji populaciji.

Da jim ne bom delala krivice – Victoria’s secret je letos (sicer v sodelovanju z znamko Bluebella in ne samostojno), v eno izmed kampanj vključila plus size model Ali Tate Cutler in transspolni model May Simón Lifschitz. Moje vprašanje tukaj je, če je bila to želja znamke Bluebella ali poskus VS, da pridobi nazaj vsaj nekaj kupcev? V vsakem primeru so na ta vlak, vsaj po mojem mnenju, vstopili veliko prepozno. Prepozno zato, ker sedaj deluje zgolj kot rešilna bilka …

Roy Raymond, ustanovitelj znamke Victoria's secret je leta 1981 dejal, da je svoje podjetje začel, ker v takratni ponudbi za svojo ženo ni našel ničesar, razen frotirastih halj in grdih rožastih vzorcev. V trgovini s perilom se je počutil kot vsiljivec.

Hmm. Ko vstopim v prodajalno s spodnjim perilom, do obsega 85 se kot vsiljivec počutim tudi jaz. Na voljo so samo skrajno neprivlačni modrci in mamaste rože. V večini trgovin pri nas se največja možna številka večkrat zaključi pri 42, včasih pri 44, če imaš srečo, sicer pa oblačila najdete na oddelku s šotori. 

Trgovine, ki se hvalijo s plus size ponudbo nimajo razširjene redne linije. Kje pa. Kupite lahko zgolj široke, enobarvne in totalno brezvezne kose brez oblike, ki naredijo več slabega, kot dobrega. To je razlog za 'nezanimanje', ki ga navajate vsakič, ko se kdo obregne ob ukinjanje ponudbe v trgovinah in prestavljanje večjih številk le še na splet. 

GIPHY.com

Če se vrnemo h komentarjem na račun odpovedane revije … 

'Debele ženske naj shujšajo in bodo del fantazije, samo izriniti hočete vitke modele.'

Pri ‘aktivizmu’ za vključitev različnih modelov nikoli ni šlo za izrinjanje trenutnih angelčkov. Šlo je, in še vedno gre, za enakovreden prikaz vseh fantazijskih in fantastičnih teles. Ne glede na velikost, obliko, barvo, starost, vero, spol ali spolno usmerjenost.

S stališča debele ženske, plus size modela in soustanoviteljice body positivity projekta naj vam zaupam, da nikakor ne gre za nevoščljivost ali nesrečnost, ker ‘smo debele in ne dobimo tiste krpice iz VS (ki nam itak komaj prekrije bradavičke)’. Gre za odnos do strank in za nesramne izjave na račun žensk, ki nosijo karkoli več od številke 42. Ker niso dovolj dobre in Victoria’s secret za njih pač ne bo proizvajala.

Hvala za informacijo, svoj denar bom z veseljem pustila v trgovini, kjer bom našla številko zase in se mi bodo iz kataloga smehljale ženske vseh velikosti.

Drage moje, fantazijske ste v čipki, fantazijske ste brez nje. 
Imejte se rade. ❤️