Q&A: Pomanjkanje železa in kako si zagotoviti zadostne zaloge | Dr. Gorkič


V sodelovanju s podjetjem Dr. Gorkič tokrat govorimo o pomanjkanju železa, ki še posebej prizadene ženske, saj z izgubo krvi med menstruacijo hitreje izgubljamo tudi železo. Podjetje Dr. Gorkič v svoj nabor kvalitetnih izdelkov s kar 30-letno tradicijo uvršča prav produkte, ki nam, ženskam, pomagajo pri številnih težavah.

Če se tudi sama soočaš s slabokrvnostjo in pomanjkanjem železa, preveri izdelke Floradix, ki jih lahko naročiš s kodo NATASA15.


Med menstruacijo s krvjo ženske izgubljamo večje količine železa, zaradi teh izgub pa potrebujemo do dvakrat več železa v svoji prehrani, kot moški. Če s prehrano ne vnesemo dovolj železa, da bi pokrile mesečne izgube, obstaja velika možnost da nam bo železa primanjkovalo. To lahko vodi v anemijo povezano z železom in posledično telo ne zmore več izdelovati dovolj zdravih rdečih celic.

Vsaka 10. ženska trpi zaradi močnih menstrualnih krvavitev, kar pomeni še večje izgube železa, zaradi pomanjkanja le-tega pa lahko pride do utrujenosti, slabše koncentracije in slabše imunske odpornosti, hkrati pa tudi do glavobolov, izpadanja las, krhkih nohtov in bledice. Kar 70% sledilk je na instagramu odgovorilo, da se redno sooča z naštetimi simptomi.

Zastavile ste mi nekaj zanimivih vprašanj, na katera sem odgovorila v IGTV posnetku, vsi odgovori pa so zapisani tudi spodaj.


Ali lahko to jemljem med nosečnostjo, dojenjem?

Železo je zelo pomemben element za ženske v rodni dobi, posebno pozornost pa mu velja nameniti prav med nosečnostjo in v času dojenja. Med nosečnostjo se volumen krvi pri ženski poveča tudi za 50%, da lahko preko posteljice plod oskrbuje s kisikom, hkrati pa se v zadnjih mesecih nosečnosti pri plodu delajo zaloge železa za prvih 4-6 mesecev po rojstvu. Če so zaloge železa okrnjene pri nosečnici, bodo slabše tudi zaloge ploda.  Posledično se potrebe po železu pri nosečnic lahko povečajo tudi za 100%. Ker pa je take količine težko zagotoviti samo s prehrano, pomanjkanje železa prizadene med 30-50% nosečnic. Tonik Floravital in tablete Floradix so varne za uporabo med nosečnostjo in dojenjem. 

Ali pomanjkanje železa vpliva tudi na zelo boleče menstruacije?

Pomanjkanje železa ne vpliva na boleče menstruacije. Je pa pomanjkanje železa in slabokrvnost pogosto posledica močnih menstruacij, torej izgube velike količine krvi ob mesečni krvavitvi.

Je možno, da sem že celo svojo odraslo dobo, torej cca 15 let, brez energije in zaspana zaradi manjka železa zaradi menstruacije, ker ga imam že tako bolj na nizki meji? Jem drugače relativno zdravo, polnovredno. Bi bilo dovolj samo s prehranskim dopolnilom Dr. Gorkič in limono, ter v kakšnih količinah?

Železo je mineral, ki sodeluje pri proizvodnji rdečih krvnih celic, ki po našem telesu prenašajo kisik. Če v telesu primanjkuje železa, naše celice niso primerno oskrbovane s kisikom in to vodi v kronično utrujenost in druge težave. Železo v našem telesu najdemo v različnih oblikah. Najpogosteje se za diagnostiko pomanjkanja železa preverja vrednost hemoglobina. Hemoglobin je rdeče barvilo v krvi, ki vsebuje železo. Vendar je za ugotavljanje pomanjkanja železa, vrednost hemoglobina lahko varljiva. Pomembno je preverjati tudi zaloge železa v telesu. Višek železa se namreč skladišči v obliki feritina. S prehrano nadomeščamo železo, ki se nahaja v hemoglobinu, ne polnimo pa naših zalog železa. Torej so naše vrednosti hemoglobina lahko normalne, zaloge pa so okrnjene. In že nekaj močnih menstruacij lahko povzroči padec vrednosti hemoglobina. V primeru, da so tudi zaloge okrnjene, pride do pomanjkanja železa. 

Tonik Floravital vsebuje železo v obliki fero glukonata, ki ga telo zlahka vsrka. Za njegovo učinkovitost pri polnjenju zalog železa, pa je ključna tudi kombinacija ostalih vitaminov, zelišč in sadnih koncentratov. Vsebuje vitamine B1, B2, B6, B12 in C. Ve se, da vitamin C povečuje absorpcijo železa. Vitamin B12 ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk. Za vitamine B2, B6, B12 in C pa velja, da prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Ker so hranila v toniku raztopljena, se v prebavnem traktu lažje vsrkajo. Vsekakor bi bilo smiselno preizkusiti tonik, narediti kuro 2-3 tonike zapored, potem pa ponovno čez 6 mesecev oziroma po potrebi/počutju.

Je to dobro jemati preventivno, tudi če ne opazim pomanjkanja železa in simptomov anemije?

Lahko, zlasti priporočamo jemanje pri mejnih vrednostih hemoglobina (ki včasih še ne povzročajo znakov), pri okrevanju po boleznih, ki izčrpajo zaloge mineralov in vitaminov. Floravital je dobra izbira za zagotavljanje zalog železa tudi za vegetarijance in vegane.

Je bolje jemati tonik ali tablete, je nujno kombinirati?

Razlika med tonikom in tableti je načeloma samo v farmacevtski obliki. Navadno je prva izbira tonik, saj se sestavine zaradi tekoče oblike v našem telesu lažje in bolje absorbirajo. Nekatere ženske pa zaradi okusa ali priročnosti (tablete lahko daš v torbico), raje izberejo tablete. Edina razlika je ta, da tablete vsebujejo tudi folno kislino, ki jo nosečnice jemljejo pred zanositvijo in v prvih mesecih nosečnosti.

Je mogoče 'predozirati' železo s prehranskimi dodatki?

Zaradi izredno učinkovitih mehanizmov uravnavanja absorpcije železa v našem črevesju tudi dolgotrajnejše uživanje prehranskih dopolnil z železom, pri zdravih ljudeh zelo težko povzroči ''predoziranje''. Takšni zapleti se pojavijo pri ljudeh s kroničnimi presnovnimi boleznimi, zaradi katerih je moten mehanizem uravnavanja absorpcije.

Vitamin C in  B kompleks že dodajam v prehrano -  je pametno jemati tudi Floradix ali bo česa preveč?

Tonik Floravital in tablete Floradix sicer vsebujejo vitamine B kompleks in C vitamin, vendar so to vitamini, ki se v presežku izločajo z urinom, tako da predoziranje z le temi ni možno. 

Komu ne priporočate teh dodatkov?

Prehranska dopolnila se ne priporočajo osebam, ki imajo kronične presnovne bolezni, pri katerih je moteno uravnavanje absorpcije železa v črevesju.

Kako dolgo je potrebno jemati to PD - naredim kuro z eno škatlico spomladi ali se priporoča redno jemanje skozi leto?

Navadno se naredi kura s tonikom: 2-3 toniki zapored, ponovitev čez pol leta oz. po potrebi/počutju in tabletami: 1 škatlica in ponovno čez pol leta oz. po potrebi/počutju.

Če se tudi sama soočaš s slabokrvnostjo in pomanjkanjem železa, preveri izdelke Floradix, ki jih lahko naročiš s kodo NATASA15.



*Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za raznovrstno in uravnoteženo prehrano.