VIDEO | Pogovor z Ano Gorkič o PCOS, njegovih simptomih in zdravljenju | Dr. Gorkič


V sklopu mojih objav #14DniLjubezni dajem poudarek na ljubezen do sebe in svojega telesa, kamor pa sodi tudi skrb za žensko (intimno) zdravje. V ta namen sem se povezala s podjetjem Dr. Gorkič, ki v svoj nabor kvalitetnih izdelkov s kar 30-letno tradicijo uvršča prav izdelke, ki nam, ženskam, pomagajo pri številnih težavah.

Prva tema, ki smo se je lotili, je PCOS oziroma sindrom policističnih jajčnikov, ki pesti kar 5-10% žensk v rodni dobi. Na instagramu sem vas pozvala, da mi za Ano in ekipo podjetja Dr. Gorkič pošljete vprašanja, ki se navezujejo na sindrom, njegove simptome, rešitve, zdravljenja in vaše izkušnje.

Na podlagi tega sva pripravili live vklop, ki pa ga lahko pogledate na mojem IGTV-ju. Vsa vprašanja in seveda odgovore sem zbrala tudi v tej objavi, dodajam pa še izkušnjo ene izmed deklet, ki se je lotila polletne terapije s prehranskim dopolnilom Femifert.

Za vse tiste, ki se soočate s PCOS, so v podjetju Dr. Gorkič vedno na voljo za vprašanja in svetovanje. Za tiste, ki bi rade preizkusile njihov izdelek Femifert pa smo pripravili akcijo 4+2. Koda te čaka na koncu objave. 💓

Kaj sploh je sindrom PCO?

Sindrom PCO ali sindrom policističnih jajčnikov je sindrom, ki se kaže z motnjami menstruacijskega cikla, odsotnosti ovulacije, prekomerno poraščenostjo po moškem tipu, povečanjem telesne teže, mastno in aknavo kožo in izpadanjem las. Povezan je z metabolnim neravnovesjem ter povzroča neredni menstrualni cikel ter v povezavi s tem tudi neredne ali celo odsotne ovulacije. Posledično ima marsikatera ženska, ki se s PCOS srečuje, težave pri zanositvi.

Motnje metabolizma, ki so pogosto značilne za PCOS, se lahko kažejo tudi kot inzulinska rezistenca, pojav, ko se celice v telesu ne odzivajo na inzulin. Posledično v krvi naraste količina glukoze, telo pa to skuša uravnati tako, da izloči še več inzulina. Povečana količina inzulina prispeva k povečanju tvorbe moških spolnih hormonov, zaradi katerih pride do simptomov in znakov PCOS.

Kako prepoznati PCOS in kdaj se pojavi?

PCOS lahko diagnosticira ginekolog s pomočjo ultrazvoka jajčnikov in hormonske krvne slike. Dodatni kriteriji so motnja poraščenosti po moškem tipu (t. i. hiperandrogenizem) in motnje ovulacije.

Težave se lahko tudi pojavijo že pri najstnicah, pojavi pa se pri 5-10 odstotkih žensk v rodni dobi. PCOS ni ena in enotna bolezen, temveč je kompleksen problem in ga ni možno reševati po istem kopitu. Zato je pomembno, da svojemu ginekologu ob pregledu zaupate težave, ki vas pestijo, saj vam bo lahko svetoval in izključil druge možne vzroke s podobnimi bolezenskimi znaki.

V. Mene zanima, če se PCOS lahko odkrije pri rednih obiskih pri ginekologu, ali je potrebno opraviti prav posebne teste? V nekaterih znakih se namreč prepoznam, zdaj pa nisem prepričana, če so redni obiski pri ginekologu dovolj, da sem lahko brez skrbi.

O: Ob rednih obiskih ginekologa je idealna priložnost, da izpostaviš težave, ki te težijo ali skrbijo. Ginekolog bo hitro ocenil stopnjo vaših težav in ustrezno reagiral. Morda bo napravil UZ jajčnikov in te napotil na dodatne krvne preiskave.

V: Imam policistične jajčnike, pa imam kljub temu dva otroka in nisem imela težav z zanositvijo. Opažam pa, da imam že dlje časa pretirano željo po sladkem. Je možen vzrok PCOS?

O: Dobro vprašanje. Ločiti moramo med PCO in PCOS. Policistični jajčnik, je jajčnik določene oblike, kar pa ne pomeni, da deluje nepravilno. PCOS pa je motnja, ki ga pogosto sproži motnja presnove sladkorjev, to pa ima lahko za posledico povečano telesno težo. Tvoja pretirana želja po sladkem je lahko posledica presnovnih motenj in PCOS. Svetujem, da se pogovoriš s svojim ginekologom in mu poveš za svoje pomisleke.

V: Zakaj pride do nerednih menstruacij? 

O: Hvala za tvoje vprašanje. Ker nimam dovolj podatkov, bom odgovorila zelo na splošno. Najbolj pogost razlog za neredno menstruacije je stres. Stresni hormon kortizol s svojim delovanjem deluje katabolno in tako negativno vpliva na nastajanje spolnih hormonov. Do izostanka v menstruaciji lahko pride tudi pri prekomernem hujšanju ali pri močno intenzivnem ukvarjanju s športom. Tudi KT lahko porušijo hormonsko ravnovesje in po prenehanju jemanja KT lahko pride do nerednih menstruacij. Do porušenja hormonskega ravnovesja pa pride tudi pri PCOS. 

Vsekakor v primeru, da se srečuješ z nerednimi menstruacijami, svetujem posvet s svojim ginekologom.

Kaj lahko same naredimo za preventivo oziroma kakšno je zdravljenje PCOS?

Tako kot pri vseh stvareh je tudi tu preventiva boljša od kurative. 

Lahko bi rekli tudi ''zdrav duh v zdravem telesu''. Sama opažam, da je dajemo prevelik poudarek zdravljenju telesa, vendar obstaja vedno več raziskav na temo ranjene duše, ki se boji življenja, pristnih odnosov in bližine. Poleg osnovnih potreb, kot je potreba po hrani, obstoja tudi potreba po bližini. V odtujenem svetu veliko ljudi, ki se boji bližine, to bližino nadomešča z vnosom velike količine hrane. Enostavno smo zamenjali lakoto po bližini z lakoto po hrani. Tako je možno, da nesrečna in žalostna duša pokvari delovanje telesa. Tu bi lahko rekli ''bolna duša v bolnem telesu''. Zato je skrb za zdrav življenjski slog prvi korak k izboljšanju stanja PCOS, hkrati pa je to tudi najboljša preventiva. 

V prvi vrsti je pomembna prehrana, ki naj vsebuje manj bele moke in belega sladkorja. Poskrbimo, da uporabljamo kvalitetne sestavine, da hrano pripravljamo sami in ne kupujemo predpripravljenih obrokov ter v prehrano vključimo veliko vlaknin. Pomembno je tudi, da zaužijemo dovolj tekočine, najbolje vode oziroma nesladkanih pijač. V svoj vsakdan vključimo tudi redno in zmerno telesno aktivnost. Kot sem že prej omenila, pa ja zelo pomembno tudi naše duševno zdravje. Poskrbimo, da omejimo stres, delamo na medsebojnih odnosih in na ljubezni do sebe. 

Nekoč je bilo edino "zdravilo" za PCOS operacija in pogosto tudi odstranitev jajčnikov. Dandanes to velikokrat ni več potrebno. Ob vseh možnostih zdravljenja, ki so danes na voljo, kirurško zdravljenje ni več ena prvih izbir. Vedno bolj je jasno tudi, da je pri visokem deležu žensk PCOS povezan z metabolnim neravnovesjem, zato danes zdravljenje upošteva tudi presnovne značilnosti posameznih žensk. Danes imajo ginekologi na voljo več zdravil, ki jih izberejo glede na celostno klinično sliko pacientke: hormonsko zdravljenje, antiandrogeni, spodbujevalci ovulacije, antidiabetična zdravila in seveda tudi kirurško zdravljenje.

Če sindrom ni močno izražen, lahko metabolno ravnovesje vzpostavimo že s preventivo in prehranskimi dopolnili. Potrebno se je le zavedati, da se ravnovesje ne vzpostavi čez noč in je zato tu potrebno vztrajati.

V: Ali obstaja kakšna alternativna oblika zdravljenja, namesto KT?

O: Kot sem že omenila, je zdrav življenjski slog zelo pomemben. Redna in zmerna telesna aktivnost je zelo pomembna. Super je naprimer hitra hoja, saj nam čas, ki ga preživimo v naravi, da več kot le telesno aktivnost. Tudi joga ima lahko dodatne blagodejne vplive na naše počutje.
Potrebno je poskrbeti za uravnoteženo prehrano, s čim manj rafiniranimi živili, čim manj bele moke in belega sladkorja, izogibanje pred pripravljeni hrani. 

Pozornost je potrebno nameniti tudi splošnemu dobremu počutju in poskrbeti za duševno zdravje, z omejevanjem stresa. Tukaj bi posebno poudarila tudi pomen kvalitetnega spanja,v temni sobi, brez elektronskih naprav. Kot pomoč oziroma nadgradnjo pa lahko uporabiš tudi prehransko dopolnilo Femifert, o katerem bom malo kasneje povedala nekaj več.

V: Katere hrane naj se izogibam? Katera prehranska dopolnila se priporočajo?

O: Hvala za tvoje vprašanje. Prehrana in izbor živil pri PCOS igra zelo pomembno vlogo. Dobro je, da izbiramo živila, ki imajo nizek glikemični indeks. Kaj pa sploh je glikemični indeks? To je vrednost, ki nam pomaga živila razvrstiti glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju nekega oglljikohidratnega živila, v primerjavi s čisto glukozo. Poznamo živila z nizkim, srednjim in visokim GI.  Živila z visokim glikemičnim indeksom v našem krvnem obtoku močno dvignejo vrednost sladkorja in posledično se izloči tudi inzulin, ki to vrednost znižuje. Problem pa se pojavi pri ženskah s PCOS, saj se velikokrat srečujejo z inzulinsko rezistenco, to pomeni da se celice na izločen inzulin ne odzivajo. Zato se izloča vedno več inzulina, z njim pa rastejo vrednosti moških spolnih hormonov. Torej se velja izogibati hrani z visokim GI, to pa so izdelki iz bele moke (bel kruh, testenine, razni biskviti), sladkarije, sladke pijače, koruza in izdelku iz koruze (corn flakes, polenta), krompir, bel riž…Izbiramo živila iz polnozrnatih mok, poskrbimo, da uživamo dovolj vlaknin (zelenjave, stročnice, oves, ječmen, kvinoja). Izogibamo se predelani, konzervirani prehrani, obroke pripravljamo iz svežih sestavin. 

Prehranska dopolnila pa dodajamo, kadar potreb po neki snovi s prehrano ne moremo zadostiti, to pa se seveda razlikuje od posameznika do posameznika. Za blaženje težav in kot podporo lahko k prehrani v obliki dopolnil dodajamo D-kiro-inozitol.

Več o Femifert prehranskem dopolnilu preberi na tej povezavi.


 

Raziskave kažejo, da imajo ženske s PCOS pogosto nižje koncentracije D-kiro-inozitola v krvi, kot zdrave ženske. D-kiro-inozitol je signalna molekula, ki pomaga da se celice bolje odzivajo na inzulin. Pripomore k bolj učinkovitemu vnosu glukoze v celice in k ustrezni porabi glukoze v celicah.
Naša prehrana vsebuje zelo malo D-kiro-inozitola, v našem telesu pa ta molekula nastaja s pretvorbo iz mio-inozitola, ki ga zaužijemo s hrano. Raziskovalci ugotavljajo, da imajo ženske s PCOS pogosto nižje koncentracije D-kiro-inozitola v krvi. Ta težava se pojavlja pri 80% žensk s PCOS in debelostjo in pri 30-40% vitkih žensk, s PCOS. Pri njih so ugotovili, da gre za moteno pretvorbo mio-inoziotola v D-kiro-inozitol, zato ga je v teh primerih smiselno nadomeščati. 

V raziskavah potrjeni pozitivni učinki dodajanja D-kiro-inozitola v prehrano žensk s PCOS vključujejo izboljšano občutljivost za inzulin, nižje serumske koncentracije androgenov (moških hormonov), izboljšano ovulatorno funkcijo in s tem vzpostavitev rednih ciklusov.

Ena od možnosti za obvladovanje in zmanjševanje težav PCOS je torej tudi prehransko dopolnilo Femifert, ki vsebuje D-kiro-inozitol, pridobljen iz naravnih rastlinskih virov. Vsebuje patentirano formulo edinstvene kombinacije rastlinskih izvlečkov, ki pomaga pri ohranjanju metabolnega in hormonskega ravnovesja. Vsebuje naravne izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega korena in listov banabe. To so izvlečki rastlin, ki imajo dolgo tradicijo uporabe v ljudskem zdravilstvu. Vsebuje pa tudi vitamina B6 in B12 in cink. Vitamin B6 ima znano vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov, cink pa ima vlogo pri plodnosti. Ugodno vplivajo tudi na presnovo živčnega sistema in prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, s tem pa ublažijo nihanje razpoloženja. Seveda pa prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.

V: Po 6 letnem jemanju KT imam neredne menstruacije, nimam ovulacije, rešitev?

O: Hvala za tvoje vprašanje. V tvojem primeru gre verjetno za posledico hormonskega neravnovesja, zaradi jemanja KT. Ker je hormonsko ravnovesje kar kompleksna težava, seveda tudi rešitev ni samo ena. Svetovala bi ti, da se posvetuješ z izbranim ginekologom, hkrati pa skušaš vplivati na stvari, ki so v tvoji moči. Torej poskrbiš, da bo tvoja prehrana vsebovala čim manj bele moke in belega sladkorja, da boš zaužila dovolj vlaknin in tekočine. Pozornost je potrebno nameniti tudi redni vadbi in seveda skrbi za duševno zdravje in počutje. 

Kot Nadgradnjo vsem spremembam, pa lahko v prehrano vključiš prehransko dopolnilo Femifert, o katerem bom v nadaljevanju povedala več.

V: Ali obstajajo kaj proti prekomerni poraščenosti?

O: Hvala za tvoje vprašanje. Ker nimam konkretnih podatkov o tipu poraščenosti in morebitnih drugih težavah, bom odgovorila bolj na splošno. Prekomerna poraščenost pri ženskah je posledica hormonskega neravnovesja v telesu, ko zaradi različnih vzrokov pride do povečanega izločanja androgenov (moških spolnih hormonov). Do povečanega izločanja androgenov pride med drugim tudi pri motnjah v delovanju jajčnikov kot posledica PCOS. Če je prekomerna poraščenost posledica PCOS, je potreben celostni pristop k težavi. Torej, ureditev prehrane, redna vadba, zmanjševanje stresa in skrb za čustveni svet in splošno ravnovesje. 

V: Stara sem 36 let in me zanima ali lahko kako drugače, kot z zdravili zdravimo simptome? Recimo z vadbo. Jemljem namreč že cel kup zdravil in nebi rada dodajala še enih. 

O: Vsaka vadba/gibanje lahko pozitivno vpliva na naše počutje, zmanjša potrebo po prenajedanju, pripomore k umirjanju duševne napetosti. Femifert pa ni zdravilo, ampak prehransko dopolnilo in naj nebi imelo znanega delovanja z drugimi zdravili.

V: Kaj je D-kiro-inozitol in kako pomaga pri PCOS? Zakaj je za ženske s PCOS tako pomemben?

O: D-kiro-inozitol je snov, ki je pridobljen iz naravnih virov. Nahaja se v stročnicah in polnovrednih živilih. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitiven vpliv na presnovo-povečuje namreč občutljivost celic za inzulin. S tem uravnava izločanje inzulina, ki v visokih koncentracijah lahko ruši  ravnotežje spolnih hormonov. S hrano vnesemo v telo zanemarljive količine D-kiro-inozitola. V telesu nastaja iz mio-inozitola. Pir ženskah s PCOS in nekaterimi drugimi boleznimi, povezanimi z neodzivnostjo celic na inzulin, je nastajanje D-kiro-inozitola moteno. Zato je pri njih priporočljivo dodajanje D-kiro-inozitola k prehrani.

V: Stara sem 27 let. Še vedno imam težave z aknami. Mi je pa ginekolog pred 2 letoma ugotovil policistične jajčnike. Ali bi to bilo lahko povezano? Ne želim jemati kontracepcijskih tablet, ki mi jih je predlagal. Ali bi mi Femifert lahko pomagal?

O: Akne so pogosto posledica neravnovesja spolnih hormonov, zlasti povišanih koncentracij moških spolnih hormonov. Podobno velja za PCOS. Femifert je prehransko dopolnilo, ki pomaga pri ohranjanju hormonskega in presnovnega ravnovesja. Imamo že nekaj pozitivnih izkušenj uporabnic, ki so z uporabo Femiferta zelo izboljšale svoje težave s kožo. V vsakem primeru je potrebna vztrajnost in vsaj 6 mesečno jemanje kapsul za doseganje učinkov. 

V: Ginekolog mi je postavil diagnozo sindrom policističnih jajčnikov. Zanima me kakšne so možnosti zanositve? Ginekolog mi je omenil, da so lahko zapleti, ker si želim družino me je malo strah, kaj če mi ne bo uspelo? Kako se lahko to bolezen zdravi in kakšne težave še lahko povzroči? Obstajajo kakšne nevarnosti?

O: Zanositev ni odvisna samo od izraženosti sindroma PCOS. Ginekolog v primeru težav z zanositvijo preveri tudi druge parametre: hormonsko sliko, debelenje maternične sluznice, sposobnost ovulacije ipd. ter se glede na to odloči za morebitno zdravljenje.

Vi vsekakor poskrbite za zdrav življenjski slog, dovolj gibanja, pozitivno naravnanost in se ne obremenjujte vnaprej. Tudi ta del je zelo pomemben!

V: Že leto dni opažam, da mi menstrualni ciklus konkretno zaostaja. Večkrat se zgodi, da dobim menstruacijo 20-30 po datumu, ko bi jo morala dobiti. Drugih težav nimam. Najavljena sem pri svoji ginekologinji, vendar vem, da mi bo ponovno svetovala KT, da mi te vzdržujejo redni mesečni ciklus. Vendar jaz ne želim jemati KT. Zanima me, ali obstaja kakšna druga metoda za uravnavanje ciklusov? Skrbi me tudi, da bi zaradi tega imela težave pri zanositvi.

O: Hvala za tvoje vprašanje. Razumem tvojo odločitev, da ne želiš zdravljenja s KT, ki je sicer uradna metoda za uravnavanje ciklusov. Za nek konkreten odgovor imam sicer premalo tvojih podatkov zato bom odgovorila malo bolj na splošno. Problema se je potrebno lotiti celostno. Poskrbeti je treba za redno in zmerno telesno aktivnost in uravnoteženo prehrano. Pozornost pa je potrebno nameniti tudi čustvenemu notranjemu svetu, ki preko hipofize uravnava skladno delovanje hormonov v telesu. Lahko pa kot dodatno pomoč preizkusiš tudi prehransko dopolnilo Femifert, ki s svojim delovanjem podpira spremenjen stil telesnega in duševnega življenja. 

Ob naročilu kompleta Femifert kapsul na www.dr-gorkic.si uporabi kodo NATASA2, ki prinaša akcijo 4 + 2 gratis in brezplačno poštnino.  

 

POLLETNA IZKUŠNJA TERAPIJE S FEMIFERT PREHRANSKIM DOPOLNILOM

Niki je ginekologinja pri 26-letih postavila diagnozo policističnih jajčnikov. Pojavili so se ji, ko je prenehala uporabljati kontracepcijske tabletke (od tega je že več kot dve leti). Zaradi tega ima zelo neredne menstruacije oz. jih sedaj že nekaj časa nima, kadar pa jih ima, so te zelo močne in boleče. 

Ginekologinja ji je rekla, da ni rešitve za to diagnozo, predlagala ji je kontracepcijske tabletke, kar pa se Niki ni zdela smiselna rešitev. S partnerjem sta si namreč želela otrok, zato KT niso prišle v poštev, iskala pa je tudi rešitev za ponovno vzpostavitev ciklusa. 

V življenju ni bližnjic, zato prehransko dopolnilo Femifert ne bo naredilo čudeža, z njim ne boste izgubile odvečne telesne teže, odstranile stresa in spremenile svojega počutja. Femifert je dopolnilo, ki bo dodalo piko na i, tisti zadnji potisk, da se bo hormonsko stanje v vašem telesu uravnalo, da bo lahko telo delovalo tako kot mora. 

Tole je Nikino pismo po šestih mesecih jemanja dopolnila Femifert iz Dr. Gorkič:

Prehranski dodatek sem začela jemati, ker sem želela urediti svoje menstrualne cikle, ki so bili po prenehanju uporabe kontracepcije neredni. Zaradi nerednih ciklov mi je ginekologinja po pregledu postavila diagnozo policistični jajčniki, vendar na srečo v lažji obliki, saj sem krvavitve še imela, vendar zelo neredne. Menim, da so za pojav PCOS krive kontracepcijske tabletke, ki sem jih jemala 7 let. Pred tem nisem imela nobenih težav. Zaradi PCOS sem imela v času menstruacije zelo boleče krče. Poleg Femiferta sem redno jemala še Omega 3. Velikokrat so se mi pojavljala tudi vaginalna vnetja.

Prvi mesec po jemanju Femiferta nisem opazila nekih sprememb, prav tako prvi mesec nisem dobila menstruacije. V drugem mesecu sem začela opažati spremembe v počutju, prav tako sem opazila, da se mi je izboljšal videz kože – zmanjšali so se mi izbruhi hormonskih aken. Od drugega meseca jemanja imam tudi redno menstruacijo, za kar sem najbolj vesela od vseh sprememb, ki sem jih opazila. Poleg sedaj redne menstruacije, so se mi zmanjšali boleči krči (jih imam sicer še vedno), prav tako nimam več tako močnih glavobolov. Videz kože se mi je izboljšal, pred menstruacijo še vedno dobim kak mozoljček, ki pa zelo hitro tudi izgine. Opazila sem tudi, da so moji nohti postali bolj močni.

Femifert sem redno, torej vsak dan, jemala 4 mesece, sedaj pa prehranski dodatek vzamem na dva ali tri dni. Stanje moje kože je ostalo enako, menstruacije imam redne. Glede las nisem opazila nekih sprememb. Poleg jemanja prehranskega dodatka Femifert sem v svoj vsak dan vključila tudi redno gibanje, vsaj 30min intenzivne vadbe na dan. Sedaj se počutim mnogo boljše, bolečine v jajčnikih so mi izginile. Tudi vaginalnih vnetij nisem več imela. Vsekakor bom prehransko dopolnilo priporočala tudi drugim puncam, ki imajo kakršne koli težave z nerednim ciklusom, poleg tega pa bom svojo dobro izkušnjo delila tudi s svojo ginekologinjo. 

V kolikor se tudi ti soočaš s PCOS in bi v zvezi s prehranskim dopolnilom potrebovala nasvet, lahko pišeš Ani Gorkič, dipl. m. s., na ana.gorkic@dr-gorkic.si.

Še ena punca pa je delila svojo pozitivno izkušnjo. Sama je Femifert pričela jemati po priporočilu strokovnega sodelavca iz podjetja Dr. Gorkič, saj je imela hude težave z aknami na obrazu

Svojo izkušnjo je opisala takole: “V puberteti nisem imela nikoli težav s kožo, začele so se kasneje, v obdobju z veliko stresa. Obiskala sem osebnega zdravnika, ki me je napotil k dermatologu ter ginekologa, da sva preverila, če bi bil vzrok v tej smeri. Dermatolog mi je predpisal Skinoren, ostalo mi je odsvetoval, če bi želela v naslednjih 5-ih letih zanositi. Pri ginekologu nismo našli vzroka. Rodila sem brez posebnosti in hormoni so bili v mejah normale. Kontracepcije nisem želela. Ker nobeno zdravilo ni imelo efekta sem se odločila, da iz prehrane izločim mlečne izdelke ter svinjino. Opravila sem kar nekaj tretmajev pri kozmetičarkah. Seveda zapravila nekaj plač za razno kozmetiko. Poizkušanje home-made zvarkov, ki naj bi pomagali. Neuspešno. Dnevi so tekli, stanje s kožo ni bilo nič boljše. 

Potem me je nekega dne v službi obiskal potnik, ki se ukvarja z distribucijo prehranskih dopolnil in mi svetoval, da poskusim še s Femifertom. Po njegovem priporočilu sem se odločila, da pričnem z rednim jemanjem kapsul, čez nekaj mesecev pa so se začele kazati velike spremembe. Težko rečem točno kdaj sem spremembo opazila sama, šele komentarji ljudi ti dajo misliti, da se nekaj spreminja. Pa mi je nekdo rekel, naj se poslikam in primerjam slike. Takrat sem dojela… Po nekje dveh, treh mesecih se je moja koža začela izboljševati. Danes ne morem verjeti, koliko se je moja koža izboljšala. Sicer pridejo dnevi, ko je stanje boljše in dnevi ko je slabše in izbruhnejo mozolji, ampak se mi to zdi normalno. Vseeno tu sodeluje ciklus, pa še 10 ur dnevno nosim masko, ki ne pomaga ravno pri celjenju kože. Je pa razlika, da so se mi prej mozolji pojavljali konstantno, zdaj pa občasno. Najlepše je to, da je testura kože čisto drugačna. Gladka. Ostalih stvari nisem spreminjala. Hrano jem normalno vso, tako kot prej, kontracepcije nimam, nego imam osnovno, ostale prehranske dodatke jemljem že od prej.



* Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za raznovrstno in uravnoteženo prehrano.