Q&A: Vaginalna vnetja - kdaj in zakaj se pojavijo ter s čim si pomagati | Dr. Gorkič


Vaginalna vnetja, ki v današnjem času pestijo vse več žensk, so največkrat posledica sodobnega nezdravega načina življenja – ne samo na fizičnem nivoju, ampak tudi na psihosocialnem in duhovnem. Različna vaginalna vnetja spremlja neobičajen izcedek iz nožnice, pordela, občutljiva, srbeča, pekoča sluznica in koža v vaginalnem predelu, boleč in pekoč spolni odnos.

Do 25. leta ima en pojav glivičnega vnetja do 50 odstotkov žensk. Kar 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem, od tega kar pri polovici pride do najmanj ene ponovitve, medtem ko je bakterijska vaginoza pri ženskah v rodni dobi (15-44 let), v resnici še pogostejša.

Ker sem tudi sama nedavno izkusila neprijetnosti bakterijske vaginoze, prej pa o tem nisem vedela skoraj nič, sem se odločila, da tematiko bolje raziščem. Pri ozaveščanju o vaginalnih vnetjih in drugih neprijetnih stanjih, s katerimi se soočamo praktično vse ženske, mi bodo pomagali pri podjetju Dr. Gorkič.

Strokovnjaki na različnih področjih, tudi ko pride do ženskega zdravja, imajo zame in zate odgovore na številna vprašanja in izdelke za vsako situacijo. Preden ti zaupam odgovore na najpogostejša vprašanja, si preberi mojo zgodbo in spoznaj izdelke, ki so mi pomagali.



Ko sem pred cca dvema letoma prvič začutila pekoč občutek med uriniranjem, sem zagnala paniko in klicala najboljšo prijateljico, ki mi je dostavila paket prve pomoči z d-manozo in vrečko brusnic. Od takrat se mi je blago vnetje mehurja sicer nekajkrat ponovilo ob porušenem imunskem sistemu, ampak sem vse sanirala v dobrem dnevu, z zalogo brusnic in veliko tekočine.

Bakterijska vaginoza pa me je (neprijetno) presenetila v začetku leta. Bakterijska vaginoza se pojavi ob porušenem ravnovesju mlečnokislinskih bakterij in povečanem številu škodljivih mikroorganizmov, znaki pa so homogen, moten, rumenkast nožnični izcedek neprijetnega vonja, srbečica, pekoč občutek in bolečina med spolnim odnosom.

Sprva sem mislila, da gre za še eno vnetje mehurja, ko pa sem ugotovila, da le-to spremljajo še drugi znaki, med drugim tudi drugačen izcedek, bolečine ob spolnem odnosu in pordela koža, pa sem vedela, da moram poiskati dodatno pomoč. 

Ker sem se takrat ravno dogovarjala za sodelovanje z Dr. Gorkič (mimogrede, članek o PCOS si lahko prebereš tukaj), sem najprej prečesala celotno stran o vaginalnih vnetjih in se nato odločila za nakup VITAgyn C vaginalne kreme, ki se jo uporablja z aplikatorjem. Namenjena je obnovi in ohranjanju kislega pH-ja nožnice, s tem pa zavira rast mikroorganizmov, k povzročijo bakterijsko vaginozo. Kisel pH prav tako prepreči razmnoževanje bakterije E. coli, ki največkrat povzroča ponavljajoče se okužbe sečil. S kislim pH namreč zagotovimo ugodne razmere za razvoj laktobacilov, ki nožnico ščitijo pred infekcijami.

Vaginalna krema Vitagyn C je krema, ki jo lahko uporabiš pri prvih znakih vnetja nožnice ali zunanjega spolovila, ko se pojavi skelenje, srbenje, pekoč občutek. Krema vsebuje vitamin C in mlečno kislino ter s svojim delovanjem hitro poskrbi za zakislitev nožnice in zavre razvoj okužbe. 

Kot dodatno pomoč in podporo mojemu vzpostavljanju normalnega stanja, mi je Ana iz Dr. Gorkič kasneje poslala še VITAgyn peno za vsakodnevno higieno intimnega področja za preprečevanje (ponovnih) bakterijskih in glivičnih vnetij. Kljub temu, da sem (zaradi slabih reviewjev) nekaj časa nazaj rekla ne vsem intimnim gelom in penam, saj je za nožnico v resnici najboljša zgolj voda, sem se vseeno odločila poskusiti. Sicer mi je pri bakterijski vaginozi učinkovito pomagala že krema, vseeno pa sem zraven testirala tudi intimno peno, ki jo tudi sedaj občasno uporabim pod prho, saj mi je všeč hladilen občutek, ki ga pena pusti za seboj.

Vitagyn pena je namenjena vsakodnevni higieni intimnega predela za preprečevanje bakterijskih in glivičnih vnetij. Še posebej se priporoča pred in med menstruacijo, med nosečnostjo in po porodu. S svojimi sestavinami ohranja pH zunanjega spolovila, zavira in blaži vnetje, lajša srbenje in pekoč občutek.


Poleg BV pa so zelo pogosta tudi glivična vnetja, ki jih ima najmanj 75% žensk enkrat v življenju, pri vsaj polovici pa se težave ponavljajo. Glivice iz rodu Candida so normalno prisotne v vaginalni flori in so v ravnovesju z drugimi mikrobi – so del normalne flore zdravih ljudi.

V posebnih stanjih kot so zmanjšana odpornost, antibiotična in kortikosteroidna terapija, pomanjkanje vitaminov, neuravnotežena prehrana, stres, uporaba kontracepcijskih tablet ter oprijeto sintetično perilo, se lahko glivice iz rodu Candida močno namnožijo in porušijo ravnovesje med mikrobi vaginalne flore, ter povzročijo nastanek vulvovaginalne kandidoze, ki jo bolje poznamo pod imenom glivično vnetje.

Prepoznaš ga lahko po sirastem, belem do rumenkastem izcedek, podobnem skuti (včasih na sluznici nožnice in zunanjega spolovila nastanejo prave obloge), spremlja pa ga lahko tudi srbenje nožnice in zunanjega spolovila, pordelost in oteklina zunanjega spolovila, v skrajnem primeru pa pekoče razjede na zunanjem spolovilu, pekoče odvajanje urina in boleči spolni odnosi.

Proti glivičnemu vnetju pa niso imuni niti moški, večinoma so le prenašalci okužbe, znaki pa se razvijejo redko, a se kažejo kot pordela koža ali droben bel izpuščaj, pekoče bolečine pri uriniranju in bolečina ob dotiku prizadetih mest. Pri glivičnem vnetju je prav, da prvo diagnozo postavi ginekolog. Kasneje pa so glivična vnetja primerna za samozdravljenje. 

V podjetju Dr. Gorkič pri glivičnih vnetjih priporočajo vaginalne globule Micovag plus, ki so namenjene dopolnilnemu zdravljenju vaginalnih glivičnih vnetij in pomagajo ponovno vzpostaviti fiziološki pH. S svojim delovanjem hitro lajšajo neprijetne simptome glivičnega vnetja kot je draženje, srbečica in pekoč občutek.

Ker je pri glivičnem vnetju srbečica zelo pogost simptom, lahko pride tudi do ranic na zunanjem ali notranjem delu spolovila. V teh primerih pri Dr. Gorkič priporočajo uporabo izdelkov iz linije Cicatridina. V tej liniji najdemo ovule in mazilo. Gre za izdelka s hialuronsko kislino, ki s svojim delovanjem pospeši celjenje razjed in ran ter poskrbijo za vlažnost sluznice in izboljša njeno elastičnost. Oba izdelka se lahko uporabljata tudi pri težavah s suho nožnico, ki se pojavi kot posledica uporabe hormonske kontracepcije, v klimakteriju ter za celjenje ran po porodu in različnih ginekoloških posegih in operacijah. 


Ginekologi pri vaginalnih vnetjih velikokrat predpišejo antimikotike ali antibiotike, ki pa lahko še bolj poškodujejo normalno vaginalno floro, zato je pametno jemati tudi izdelke, ki bodo to preprečili oziroma vzpostavili prvotno stanje. Govorim o vaginalnih kapsulah Gynophilus, ki vsebujejo laktobacile. Laktobacili so bakterije, ki so normalno prisotne v vaginalni flori. Skrbijo za ustrezno kislost in s tem preprečujejo naselitev in razrast škodljivih mikroorganizmov. Po terapiji z antibiotiki ali antimikotiki, pomagajo vzpostaviti ravnovesje in kislo okolje, s tem pa zmanjšajo tveganje za ponovno vnetje. 

Gynophilus kapsule sem po zaključeni terapiji z VITAgyn kremo jemala (oziroma vstavljala, podobno kot tampon) tudi sama, da bi dosegla optimalno oziroma prvotno stanje vaginalne flore. Kasneje sem še dvakrat začutila neprijeten občutek, podoben prvim znakom vnetja, dva dni ponovno jemala Gynophilus in do vnetja ni prišlo.


Ker so me, kljub temu da sedaj poznam okvirno statistiko vnetij, presenetili vaši odgovori na instagram storyjih, kako pogosta so med mojimi sledilkami vaginalna vnetja, vnetja sečil in tudi suha nožnica, so pri podjetju Dr. Gorkič pripravili različne pakete izdelkov, ki jih je kot ženska pametno imeti v domači lekarni. 

S kodo NATASA15 si lahko do 25. aprila 2021 na www.dr-gorkic.si zagotoviš 15% popust in gratis poštnino, pri nakupu izdelkov za vaginalno zdravje nad 20€.

V kolikor se tudi ti soočašz vaginalnimi vnetji in bi v zvezi z izdelki potrebovala nasvet, lahko pišeš Ani Gorkič, dipl. m. s., na ana.gorkic@dr-gorkic.si.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI 

1.      Kako veš ali gre za bakterijsko ali glivično vnetje? Kdaj po pomoč h ginekologu?

Pri ugotavljanju ali gre za bakterijsko ali glivično vnetje si pomagamo s simptomi. Za bakterijsko vaginozo so značilni naslednji simptomi: bel ali sivkast homogen izcedek izrazito neprijetnega vonja lahko pa se pojavijo pekoče bolečine v nožnici in boleči spolni odnosi. Pri glivičnem vnetju pa je izcedek sirast, bele do rumenkaste barve. Značilna je srbečica nožnice in zunanjega spolovila. Lahko pride tudi do pordelosti, otekline in razjed zunanjega spolovila ter pekočega uriniranja in bolečih spolnih odnosov.

Če znaš sama prepoznati ali gre za bakterijsko vaginozo ali glivično vnetje in vnetje opaziš takoj ko se pojavi, si lahko pomagaš sama. Če pa vnetje traja dlje časa ali pa ne znaš prepoznati za kakšno vrsto vnetja gre, je obisk pri ginekologu zelo priporočen.

Več informacij poišči tudi tukaj.

2.      Imame težave s ponavljajočimi glivičnimi vnetji, ponavljajo se na 14 dni. Kako si lahko pomagam?

Kot kažejo podatki, se glivično vnetje vsaj enkrat v življenju pojavi pri 75% žensk, pri polovici teh žensk pa se vnetje ponovi. Torej lahko sklepamo, da gre za kar precej pogost pojav. Za zdravljenje ponavljajočih glivičnih vnetij je potreben celosten pristop. 

Do vnetja pride kadar se zaradi različnih vzrokov poruši normalna vaginalna flora. Če pri zdravljenju vnetja ne poskrbimo za obnovitev vaginalne flore se bo vnetje ponovilo. Po koncu zdravljenja z antimikotiki se torej priporoča uporaba vaginalnih laktobacilov. Gre za bakterije, ki so normalno prisotne na vaginalni sluznici, vzdržujejo njeno kislost in tako preprečujejo naselitev škodljivih mikroorganizmov. Ker pri vnetju pride do porušenja je potrebno te dobre bakterije naseliti nazaj na sluznico. Uporabiš lahko vaginalne kapsule Gynophilus, ki učinkovito obnavlja vaginalno floro in tako zmanjša možnost ponovitve vnetja.

3.      Kako si lahko pomagam sama, ko opazim prve znake bakterijske vaginoze?

Prvi korak zdravljenja je zakislitev vaginalnega okolja. Za to lahko uporabiš vaginalno kremo Vitagyn C. S tem boš preprečila razrast škodljivih mikroorganizmov. V drugem delu pa je moraš poskrbeti za ponovno vzpostavitev normalne vaginalne flore. Za to je potrebno neposredno v nožnico dodati laktobacile. Uporabiš lahko vaginalne kapsule Gynophilus, ki vsebuje laktobacile, ki bodo naselili vaginalno sluznico in vzpostavili ravnovesje.

4.      Skoraj vsak mesec se mi pred menstruacijo pojavi glivično vnetje. Kako si lahko pomagam oziroma ga preprečim?

Če točno veš, kdaj se ti vnetje pojavi, bi ti svetovala, da takoj ko začutiš, da se nekaj dogaja uporabiš sredstvo za zakislitev okolja (Micovag globule ali Vitagyn C kremo). Priporoča se tudi terapija z vaginalnimi laktobacili, ki obnovijo vaginalno floro in zmanjšajo možnost ponavljajočih vnetij. Lahko boš težavo v času, ko se pojavi, rešila že z uporabo pene za intimno higieno Vitagyn C. Pena s svojo sestavo pomaga preprečevati bakterijska in glivična vnetja, saj uravnava kislost intimnega predela, hkrati pa zavira vnetje ter blaži srbenje.

Vse izdelke, namenjene vaginalnim vnetjem najdeš tukaj.

5.      Vsak mesec se mi pojavi kombinacija bakterijskega in glivičnega vnetja po ovulaciji. Kaj so razlogi za to in kako si lahko pomagam?

Ker se v času menstruacijskega ciklusa pH vrednost vaginalne sluznice lahko zaradi različnih vzrokov spreminja, lahko pride do razrasta škodljivih bakterij. Glede na to, da veš, kdaj se vnetje pojavi, svetujemo, da ob prvih znakih vnetja uporabiš sredstvo za zakislitev okolja (Micovag globule ali vaginalno kremo Vitagyn C) in preventivno narediš terapijo z vaginalnimi laktobacil (npr. Gynophilus). Sočasno lahko uporabljaš tudi peno za intimno nego Vitagyn, ki deluje protibakterijsko in proti glivično, hkrati pa zavira že nastalo vnetje in blaži neprijetne simptome.

6.      Kaj lahko uporabim za celjenje ranic na zunanjem delu sramnih ustnic?

Če na genitalijah opaziš rdečico ali ranice, ki se ne celijo, je najprej potrebno poskrbeti, da za higieno ne uporabljaš odišavljenih mil, ampak le tista, ki so namenjena intimni higieni.

Za celjenje ranic si lahko pomagaš z izdelki iz linije Cicatridina. V primeru da gre za ranice na zunanjem delu, uporabiš mazilo Cicatridina, če pa gre za notranje poškodbe lahko uporabiš mazilo ali pa vaginalne ovule Cicatridina. Ovule in mazilo Cicatridina vsebujejo hialuronsko kislino, ki pomaga pri uravnavanju vlažnosti, obnavlja sluznico in pospešuje celjenje ran.

7.      Kako si pomagati pri suhi nožnici?

Navadno pomislimo, da se s suho nožnico srečujejo le ženske v menopovzalnem obdobju, saj takrat upade raven ženskih spolnih hormonov. Pa vendar temu ni tako. S suho nožnico imajo težave ženske vseh starostnih skupin

Lahko je posledica stresa, hormonskega neravnovesja (med nosečnostjo, med dojenjem, uporabnice hormonske kontracepcije, PCOS) ali pa nekaterih zdravil (antidepresivi, antihistaminiki, kemoterapija, antibiotiki). Posledice suhe nožnice so boleči spolni odnosi, vaginalna vnetja, razdraženost tkiva, razjede in rane. Vse te težave lahko zelo negativno vplivajo na počutje in samopodobo ženske, zato je potrebno poiskati pomoč. 

Učinkovita terapija so vaginalne ovule Cicatridina. Vsebujejo hialuronsko kislino, ki dolgotrajno vlaži nožnično sluznico, jo obnavlja in učvrsti. Namenjene so za dolgotrajno uporabo, nimajo stranskih učinkov in jih ne moremo predozirati.

8.      Kaj narediti za preventivo? Ali vaginalni probiotiki lahko pomagajo?

Za preventivno vaginalnih vnetij lahko vsaka posameznica veliko naredi sama. Tu je nekaj nasvetov:

  • Izogibaj se nošenju tesnih oblačil in sintetičnega perila.
  • Za intimno nego uporabljaj neagresivna mila s kislim pH (3.5-4.8). Izogibaj se čezmernim ali neustreznim higienskim navadam (prepogosto umivanje, izpiranje nožnice…).
  • Med menstruacijo redno menjavaj higienske vložke, namesto tamponov raje uporabi vložke iz naravnih materialov.
  • Mokre kopalke čimprej preobleci.
  • Namesto kopanja se raje oprhaj, po umivanju pa intimni predel dobro obriši, saj vlaga ponuja idealne razmere za razrast glivic.
  • Po opravljanju male in velike potrebe, se vedno obriši v smeri od spredaj nazaj.
  • Poskrbi za dovolj počitka, zmanjšane ravni stresa, dovolj tekočine.
  • Antibiotik uporabi le, če ti ga predpiše zdravnik in je res potreben. Po terapiji z antibiotikom, v nožnico dodaj laktobacile in tako pomagaj preprečiti ponovno vnetje.
  • Ob začetku težav si lahko pomagaš sama: uporabi ustrezen izdelek za zakislitev nožnice in celjenje sluznice (odvisno od simptomov). Nato dodaj laktobacile neposredno v nožnico in s tem pomagaj vzpostaviti ustrezno ravnovesje in preprečiti razrast škodljivih mikrobov.
  • Vaginalni probiotiki predstavljajo učinkovito pomoč pri preprečevanju ponavljajočih se vaginalnih vnetij, saj proizvajajo mlečno kislino, ki pomaga vzdrževati optimalno kislost nožnice. V kislem okolju se škodljive bakterije in glivice težko razmnožujejo in tako ne morejo povzročiti vnetja.
  • Več informacij poišči tukaj.
S kodo NATASA15 si lahko do 25. aprila 2021 na www.dr-gorkic.si zagotoviš 15% popust in gratis poštnino, pri nakupu izdelkov za vaginalno zdravje nad 20€.

V kolikor se tudi ti soočašz vaginalnimi vnetji in bi v zvezi z izdelki potrebovala nasvet, lahko pišeš Ani Gorkič, dipl. m. s., na ana.gorkic@dr-gorkic.si.